Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Βιομηχανική Επανάσταση: οι συνέπειες


Κατά την διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης και έπειτα παρατηρήθηκαν κάποια φαινόμενα που σημειώνονται ως οι συνέπειες της Βιομηχανικής Επανάστασης. Τα προϊόντα που μέχρι τότε ήταν λιγοστά και πανάκριβα, βγαίνουν σε μεγάλες ποσότητες και σε χαμηλές και προσιτές τιμές. Οι πόλεις, όπου τα εργοστάσια και οι βιομηχανίες μπορούν να αναπτυχθούν, αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό. Η αστυφιλία ή αστικοποίηση είναι μια ακόμα συνέπεια της Βιομηχανικής Επανάστασης. Μεγάλοι πληθυσμοί από την επαρχία αλλά και από άλλες χώρες συρρέουν στις ανεπτυγμένες πόλεις με την ελπίδα εύρεσης εργασίας. Κάτι που προκαλεί καλές αλλά και δυσάρεστες συνέπειες. Καλές όπως η αύξηση της ζήτησης των προϊόντων, άρα και της παραγωγής και έτσι η αύξηση του κέρδους είναι σημαντική.
          Ακόμα, η ζήτηση των υπαλλήλων καλύπτεται και έτσι το προσωπικό είναι επαρκές. Αλλά και δυσάρεστες, όπως μεγάλα ποσοστά ανεργίας γιατί έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις εργασίας. Ακόμα, η ύπαιθρος μένει ακαλλιέργητη καθώς δεν υπάρχουν αρκετά άτομα και έτσι δεν υπάρχει βιολογική παραγωγή. Επιπλέον, για την κάλυψη των αναγκών όλων αυτών των ατόμων χρειάζονται υπέρογκα ποσά και έτσι μπορεί να υπάρξει έλλειμμα. Μια επιπλέον συνέπεια της Βιομηχανικής Επανάστασης είναι οι κακές συνθήκες εργασίας, που αργότερα οι εργαζόμενοι έκαναν αγώνες (Σικάγο, 1η Μαΐου 1886) για να τις καλυτερεύσουν. Ακόμα και παιδιά δούλευαν εκείνη την εποχή και μάλιστα ασταμάτητα. Τον 19ο αιώνα παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη και πιο απότομη αύξηση της παιδικής εργασίας. Επίσης, δημιουργήθηκαν εργατικά συνδικάτα που ενίσχυαν τους εργαζομένους.


         Τέλος, τότε ήταν η πρώτη φορά που το περιβάλλον άρχισε να υποβαθμίζεται, λόγω της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων των βιομηχανικών και όχι μόνο περιοχών.

ΟΜΑΔΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ
Αλέκου Ελένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου